Spökguiden

Bussturer

Varför inte ta en halvdagstur till antingen Skånska mord eller Slaget vid Lund?

Skräckens väg

Vem minns inte den ruggiga TV-serien om de skånska morden. Men var hände det egentligen? Denna busstur går till platserna för tre av de mest kända fallen Hurva, Veberöd och Esarp. Ni kommer att få höra vad det var som hände, på den plats där det hände, men vi berättar även många andra anekdoter ur den skånska historien på vägen.

Turen tar cirka fem timmar och en rejäl lunch på Hurva Gästis ingår.

December 1676 - Slaget vid Lund

Den 4 december 1676 drabbade två arméer samman på fälten norr om Lund.
När mörkret sänkte sig låg 9000 soldater döda på slagfältet efter det som har blivit det blodigaste fältslaget i nordens historia.
Enligt en del historiker var det här Skånes öde avgjordes. Skulle Sverige behålla kontrollen över de provinser Karl X erövrat 18 år tidigare eller skulle danskarna återta det som varit en del av det danska riket i nästan 700 år?

Åk med på en busstur till de danska och svenska härlägren. Följ truppernas marschväg och slagets utveckling. Se platsen för den enda massgraven vi funnit, var danska kavalleriet gick igenom isen och var svenskarna inledde en massaker på fienden. Vi kommer även att gå igenom bakgrunden till hur kriget startade, hur livet var i fält mellan striderna och vad som var den stora dräparen, hur trupperna bekämpade varandra och mycket annat.

Turen tar cirka fem timmar och en rejäl lunch på Hurva Gästis ingår.