Spökguiden

Köpenhamn

Detta är en guidad tur till det som danskarna kallar "de brune værdshusene", små arbetarcafèer, ofta med anor från sekelskiftet 18-1900.

Namnet kommer sig av att inredningen går i den brunmurriga färgskalan, samt att de är väl inrökta sedan många år tillbaka. För många är detta ett andra vardagsrum, där man träffas för att ta en öl, läsa tidningen, och diskutera allt mellan himmel och jord.
De förde en tynande tillvaro i många år, men har idag fått något av en renässans bland de unga. Vår tur går till fem av de klassiska kvartershaken, som t. ex. "Postgården", där postvagnen stannade till innan den körde vidare till Köpenhamn (för Frederiksberg är inte Köpenhamn enligt Frederiksbergarna själva...) och "90", som var Simon Spies stamhak, där de fortfarande serverar "slow beer", öl som den dracks för 100 år sedan. 

Under vandringen berättar jag och min kollega, Lars Lind, om området och de olika krogarnas historia, dansk värdshuskultur och kutym, och mycket, mycket annat.
 På varje krog serveras det en öl (eller vin/cider/läsk om så önskas). Vi kommer också att avnjuta handbredda "smørrebrød", allt annat vore att svära i kyrkan.
 Turen tar ungefär 4-5 timmar i anspråk, och för gruppstorleken är satt till max 10-15 personer då den passar bäst för exempelvis ett kamratgäng, en släktträff, eller något liknande som vill ha en trevlig dag i "Byen".