Spökguiden

Rundturer i Malmö

Malmö har cirka 800 års historia. Följ med på en av dessa spännande turer.

Spöken, häxor och mord

Alla tycker väl om en ruggig spökhistoria eller ett ruskigt gammalt morddrama. Följ då med på en annorlunda rundvandring i Malmös centrum, där ni får höra talas om spöken, mord, kungar som drar kniv, häxprocesser och andra ruggiga saker, men även lite småskojiga anekdoter (vad kallades t ex Savoys föregångare) har sin plats på denna tur.

Turen tar ungefär nittio minuter, men kan justeras för att passa ert schema.

Kändisar på kyrkogården

Mitt i Malmös centrum ligger Gamla Begravningsplatsen som en oas av stillhet. Men varför ligger den där? Hur länge har den legat där och vilka begravdes där? Detta kan du få svaret på om du följer med på denna tur. Vi berättar om begravningsplatsens historia, men framförallt berättar vi om de personer och personligheter som ligger begravda där som t ex Nils Werngren (Sveriges förste världsomseglare), Nils Herman Quiding (Malmös Marx) och ett otal andra spännande och roliga personer som har satt sin prägel på staden genom tiderna.

Turen tar ungefär en och en halv timma.

SkulpTuren

Har du någon gång sett ett offentligt konstverk och undrat vem som gjort det? Eller har du funderat på vem eller vad det föreställer? I så fall kan jag rekommendera den här turen, en stillsam promenad på en och en halv timma i det centrala Malmö bland stadens offentliga (och ibland monumentala) konstverk. Vi berättar om vem som har skapat verket, när det kom upp och varför, vem eller vad det föreställer och andra underhållande anekdoter kring skapelsen. Denna tur kan varmt rekommenderas till alla som gillar konst, men även till dom som uppskattar en god historia.

Turen tar ungefär en och en halv timma

Medeltida Malmö

Hur var det att leva i vår stad under medeltiden? Var det verkligen den mörka tid man läst om? Hur såg det ut i staden, hur luktade det, hur gammal blev man? Gick du säker på gatan om natten eller gällde att kunna försvara sig? Detta och mycket annat intressant kommer du att få höra om under våran tur.
Våra guider, iförda tidstypiska kläder av 1400-talssnitt, kommer att leda er runt på en vandring i centrala staden och berätta mycket från dess gamla tider. De kommer även att visa hur ett en kamp mellan två arga adelsmän kunde gå till, med allt från knivar till svärd. De kommer även att ha med sig en rustning, så ni kan få se och kanske till och med prova den. Var riddaren verkligen så klumpig att han var tvungen att ha en kran för att komma upp på hästryggen? Välkomna på en mycket annorlunda historielektion...
Turen tar cirka två timmar.